Samba Carioca 2016

Joutsen juhlii – Samba Carioca 30 vuotta

Kuva: Mikael Rantalainen
Kuva: Mikael Rantalainen

Kuten kaikki tiedämme, rakas sambakoulumme täyttää pyöreitä vuosia. Se on ehtinyt kunnioitettavaan 30 vuoden ikään ja lunastanut samalla paikkansa monen sambaajan sydämessä. Moni pitkänlinjan sambaajistamme on varttunut Cariocan mukana lapsesta aikuiseksi tai nuoresta aikuisesta kokeneeksi keski-ikäiseksi. Paljon on matkan varrella uusia innokkaita sambaajia nähty ja iloksemme voimme todeta, että jokaisesta uudesta sambakoulusukupolvesta aina jokunen hurahtaa sambaan pysyvästi. Edelleen koulumme toiminnassa on mukana ihmisiä aivan Cariocan alkuvuosilta.

Vuonna 1986 perustetun, ”brasilialaisen sambatanssin, -musiikin ja -kulttuurin tunnetuksi tekemiseen tähtäävän” yhdistyksen nimeksi otettiin Carioca. Sen tunnukseksi haluttiin joutsen ja väreiksi valittiin sininen ja valkoinen. Carioca merkitsee Rio de Janeiron asukasta mutta toisaalta se muistuttaa Turun ylpeydestä Suomen Joutsenesta. Osa Cariocan perustajajäsenistä on nykyisin edesmenneitä. Juhlakulkueellamme haluamme kunnioittaa heidän pyyteetöntä ja suurella sydämellä tekemää työtä sambakoulumme hyväksi.

Koska Carioca juhlistaa tänä vuonna kolmekymmenvuotista taipalettaan, halusimme ottaa kulkueemme teemaksi juhlan. Rakensimme kulkueemme eri osiot tunnuseläimemme joutsenen ympärille ja mietimme, miten ylväs joutsememme juhlisi eri elämänvaiheissaan. Aloitimme pienistä emojoutsenen hellässä huomassa varttuvista poikasista ja heidän ensimmäisistä syntymäpäiväjuhlistaan. Etenimme joutsenen teinivuosien iloisista bileistä kohti aikuisuutta ja lopulta varttuneemman iän leppoisaa, mutta kuplivan riemukasta juhlintaa. Unohtamatta tietenkään sambahäitä.

On hyvä muistaa, että sujuva arki on kuin yhtä juhlaa, etenkin jos sitä katsastaa sambaajan silmin. Samba sivuaa monessakin mielessä juhlaa. Esiinnymme monenlaisissa juhlissa sekä juhlahumussa ja teemme monesta juhlasta erityisen ja muistettavan. Vuoden päätapahtumamme, karnevaalikulkuepäivä, on riemukasta juhlaa aamusta iltaan saakka. Se on juhlava päätös pitkälle ja uuvuttavalle karnevaalin valmistelulle. Järjestämme vuoden aikana omalle porukalle yhteishenkeä nostattamaan erilaisia illanviettoja ja teemajuhlia. Jopa viikoittainen sambakoulutuntikin saattaa olla todellista juhlaa. Hetkellinen pako arjesta kimaltavien strassien ja blyymien keskelle. Pieni hetki omaa aikaa. Voit keskittyä vain musiikkiin, liikkeeseen ja ohjaajan neuvoihin. Paikalla olet vain sinä, musiikki ja tanssi – ja tietenkin ne 20 muuta sambaajaa.

Hyppää sinivalkoisen joutsenemme siiville ja anna sen johdattaa sinut sambamaisen juhlan maailmaan. Anna kulkueemme tuoda luoksesi tuulahdus ikuisen juhlan eksoottisesta ja satumaisesta maailmasta. Maailmasta, jossa jokainen on onnellinen ja kaunis. Maailmasta, joka on fantastinen ja kimaltava, unohtamatta kuitenkaan elämän synkempiä sävyjä. Kanssamme juhlimaan on kutsuttu kaikki joutsenen ystävät ja kaukaiset sukulaiset.

Kulkuejärjestys

1. Etujoukko
Munasta kuoriutuvat kultaiset joutsenen poikaset

2. Destaque: Joutsenäiti
Kuvastaa joutsenta kansallislintunamme sekä samalla Cariocan perustamista. Joutsendestaque on myös kunnianosoitus edesmenneelle Cariocan perustajajäsenelle Esko Taloselle. Cariocasta useat sambaajasukupolvet ovat 30 vuoden ajan löytäneet toisen kodin ja rakkaan sambaperheen.

3. Ala lapset: Uima-allasjuhlat
Joutsenen poikaset juhlivat iloisia syntymäpäiviä uimalassa. Uimataitoa pitää vielä tukea uimarenkain ja -kellukkein.

4. Ala teinit: Joutsenen etsikkovuodet
Ennen pariutumistaan joutsenilla on tapana nauttia nuoruudesta ja juhlia isolla porukalla muutaman vuoden ajan. Iloisen juhlinnan puitteet löytyvät sambakoulubileistä.

5. Lippupari (ei kuvita kulkuetta)

6. Passistat: Soidinmenot
Joutsenemme ovat kasvaneet ikään, jossa parinvalinta on ajankohtainen. He aloittavat taitavat, tanssilliset soidinmenot.

7. Bateria: Mustakaulajoutsenet
Mustakaulajoutsenet juhlivat Turun perinteikkäissä yökerhoissa aamuun asti. Ehkäpä joku heistä löytää sopivan parin Marilynistä tai Fortesta?

8. Ala rakkaus
Rakastuminen on huumaava tunne. Jokainen joutsen haluaa kokea sen ainakin kerran elämässään. Rakastunut joutsen näkee kaiken rakkaudenpunaisten silmälasien läpi. Tuolloin elämä on yhtä juhlaa.

9. Destaque-pari: Elinikäinen rakkaus
Joutsenet ovat tarkkoja parinvalinnassaan, sillä valittu kumppani on elinikäinen. Joutsenparin tanssillinen yhteistyö ja liike on saumatonta.

10. Ala häävieraat
On aika juhlia joutsenhäitä! Vieraiksi on kutsuttu kaikki lintusukulaiset ankoista ja hanhista lähtien.

11. Destaque: Kuokkavieras
Mukaan juhliin on ujuttautunut myös kuokkavieras.

12. Baianat: Korkkarit kattoon
Joutsenemme ovat selviytyneet elämän ruuhkavuosista aikuisen naisen ikään. On taas aikaa itselle ja aikaa nauttia elämästä hyvien ystävien seurassa. Laulujoutsenet liihottelevat karaoke-kemuihin, joissa ilo on ylimmillään. Näin riemullisesti voi juhlia vain todellinen baiana!

13. Destaque: Joutsenlaulu
Joutsenenkaan elämä ei ole ikuista. Ennen kuolemaansa joutsenen sanotaan laulavan erityisen kauniisti ja kaihoisasti.

14. Kutsuala: Iloiset lesket
Elämän on kuitenkin jatkuttava eteenpäin. Uutta puolisoa joutsen ei välttämättä valitse, vaikka muut joutsenet häntä liehittelevätkin. Uuden ilon elämäänsä joutsen sen sijaan löytää omasta rakkaasta sambakoulusta ja ystävien seurasta. Ja sambaaminenhan on yhtä juhlaa!