Riikka Hietakorpi, Baterian kuningatar 2024 GRES Boi Da Ilha do Governador, Brasilia

Riikka Hietakorpi – Riikka Roseira – sai kutsun tulla tanssimaan riolaiseen sambakouluun baterian kuningattareksi karnevaaleille 2024.

Kutsu Riikalle tuli Instagramin kautta kesäkuussa 2023 naiselta, jota Riikka ei entuudestaan tuntenut. Tämä oli Riikalle suuri yllätys, sillä hänellä on melko laaja kontaktiverkosto riolaisissa sambakouluissa. Myöhemmin selvisi, että kutsun lähettäjä oli ihaillut Riikan pyyteetöntä työtä sambakoulun eteen Riossa jo vuonna 2002, jolloin Riikka tanssi sambakoulu Portelan passistana (2002-2004) ja vietti paljon aika vaunupajalla mm. pukujen teossa auttaen. Vasta viime aikoina nainen oli löytänyt Riikan uudestaan sosiaalisen median kautta.

Baterian kuningattaren sopimuksesta neuvoteltiin useita kuukausia ja käytiin läpi eri kunniarooleja sambakouluissa sekä eri kokoisten sambakoulujen tapaa valita tai kutsua tanssijoita kunniapaikoille. Ilha do Governadorin saaren rantamaisemissa lyötiin kättä päälle presidentti Marcelos Santosin ja Carnavaleco Ramon Mederosin kanssa lokakuussa 2023. Tapaamisessa Carnavalesco kertoi koulun enredosta, joka on kunnianosoitus ”kummikoululle” União da Ilhalle, sekä baterian ja baterian kuningattaren rooleista, kuinka ne kuvittavat kulkuetta ja mikä niiden välinen suhde enredossa on. Boi da Ilha tuo karnevaaleille União da Ilhan vuoden 1980 enredosta  Bom, Bonito e Barato uuden version Boi, Bonito e Barato.

GRES Boi da Ilha do Governador on perustettu vuonna 1965 Rio de Janeirossa Ilha do Governadorin kaupunginosassa. Boi da Ilha toimi blocona vuoteen 1988 saakka, josta lähtien se on ollut sambakoulu ja se kilpailee nykyisessä Serie Bronzessa (entinen C-ryhmä). Koulun presidenttinä toimii GRES União da Ilha do Governadorin baterianjohtaja Marcelo Santos. Usein samassa kaupunginosassa toimivat koulut tekevät yhteistyötä isompien tukiessa pienempiä kouluja.

Riikan omat tuntemukset ja mitä nyt tapahtuu?

Oloni on edelleen todella epäuskoinen mutta tietenkin ylpeä ja onnellinen siitä, että Boi da Ilha halusi minut kuningattarekseen. União da Ilha baterioineen on ollut meidän roseiralaisten monivuotinen ihailun kohde ja Mestre Marcelo Santos on varmasti yksi avosydämisistä ihmisistä, jonka olen tavannut.

Sopimuksen mukaisesti edustan sambakoulua tietenkin etänä jo nyt mediassa ja heti alkuvuodesta Rioon päästyäni heidän tapahtumissaan. Carnavalesco on lähettänyt minulle pukukuvan ja käymme vielä neuvotteluja asun materiaaleista yms. Ensimmäiseksi tammikuussa järjestetään sambakouluilta, jossa tapahtuu kuningattaren virallinen kruunaus. Sen jälkeen toivottavasti ehdin useampaan tapahtumaan vielä ennen karnevaalikulkuetta, joka on ti 13.2.2024, ja jossa tanssin baterian edessä.

Minkä luulet vaikuttaneen juuri sinun valintaasi?

Tähän on vaikea antaa yhtä lyhyttä vastausta. Ensinnäkin pitkä sambahistoriani sekä Riossa (ensimmäiset karnevaalit 2000, sen jälkeen 9 karnevaalit Riossa ja 13 eri kulkueessa) että kansainvälisesti muutenkin oli asia, jonka he mainitsivat. Riossa ollaan todella otettuja siitä työstä, mitä teemme täällä Suomessa heidän kulttuurinsa esiin tuomiseksi. Tanssitaito on tietenkin myös tärkeä tällaisessa paikassa. Yksi tärkeä aspekti on myös kulttuurivaihto, eli valitsemalla ulkomaalaisen kuningattaren, koulu osoittaa ensinnäkin rohkeutta valita ei-brasilialainen kuningatar, sekä kunnioitustaan ulkomaalaisten sambaharrastuneisuutta kohtaan.

Toivoisinkin kaikilta suomisambaajilta, että käykää Boi da Ilhan instagram-sivulla tykkäämässä joistain heidän postauksistaan. Näin he saavat enemmän näkyvyyttä Riossa, joka voi johtaa vaikkapa heidän saamiinsa paikallisiin avustuksiin tai sponsorisopimuksiin.
Kaikille sambaajille haluan sanoa, että uskokaa itseenne, tuokaa omaa osaamistanne esille sosiaalisessa mediassa ja opetelkaa portugalin kieli – tämä voi avata monia ovia samban maailmassa
.

Linkkejä aiheesta

https://www.instagram.com/gresboidailha/

https://www.instagram.com/sambariikka/