Helinä Rautavaara-museolle lahjoitus Ola Erikssonin jäämistöstä!

Museolle saatiin ainutlaatuinen lahjoitus 2021 sambanharrastaja Ola Erikssonin jäämistöstä kun Tuula Multaharju, Suomen sambakoulujen liiton kunniajäsen, teki suomisamban historialle ison palveluksen pelastaessaan Olavi Erikssonin jäämistöä Helinä Rautavaara museon huomaan. Historiasta kertovat ennen kaikkea Olan lukuisat leikekansiot, joita Eriksson mielellään esitteli nuoremmille sambanharrastajille.

Joukko baianoja, Tuula, Raili, Kaija ja Katri saattelivat autoon ja museolle Olan omatekemän puvun, jossa tuo innokas helsinkiläinen sambanharrastaja ja -opettaja niin innolla tanssi vielä 90-vuotiaana. Kallista lastia pakkaamassa ja Helinä Rautavaaran museolla purkamassa toimi Elina Torvinen ja haastatteluja sambaajien menneiden vuosikymmenten matkoista jäi tekemään Katri Hirvonen-Nurmi.

Muisteluita on tullut museolle myös postitse. Eräs 1980-luvun aktiivisambaaja kertoi, miten Hotelli Hesperian karnevaalit, joilla myös Helinä Rautavaara sambasi, oli tärkeä innostaja. Samba oli siihen aikaan ’hot’. Mutta Hesperian kaupallisen toiminnan vastapainoksi haluttiin ympärivuotista toimintaa, jonka piirissä soittajat ja tanssijat myös kehittyisivät. Innokkaimmat kävivät Merimelojien majalla, jonne kaikki halukkaat vain vaivoin mahtuivat.

Olavi Eriksson oli aktiivinen toimija sekä Turun että Helsingin sambaajien parissa ja hän vaali erityisesti pohjoismaisia suhteita sambatapahtumien näkyvänä tanssijana. Ja kävi tietysti myös Rion karnevaaleilla imemässä aitoja vaikutteita. Luova, urheilullinen ja musikaalinen Ola haastoi höyhenkoristeineen positiivisesti aikansa mieskuvaa ja oli edelläkävijä. 2020-luvulla tanssivan miehen imagoahan voi, ainakin somessa, mainostaa jopa valtionpäämies.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s