Order of Rio Branco – Merkittävä tunnustus Helsinki Samba Carnaval (R) tapahtumalle

Brasilian liittotasavalta on myöntänyt Suomen Sambakoulujen Liitto ry:lle (SSKL) harvinaisen ja arvostetun Rio Branco -ritarikunnan kunniamerkin. Tämä harvinainen kunniamerkki myönnettiin SSKL:lle ja Helsinki Samba Carnaval® -tapahtumalle (HSC) ansiokkaasta työstä brasilialaisen kulttuuritietoisuuden lisää-miseksi Suomessa – karnevaalitapahtumia SSKL on järjestänyt jo vuodesta 1991 lähtien.

Tämä kunniamerkki on Brasilian hallinnon virallinen tunnustus, joka palkitsee SSKL:n yli 30-vuotta jatkunutta toimintaa karnevaalien eteen. Muita Rio Branco –kunniamerkillä palkittuja ovat olleet mm. brasilialainen jalkapal-loilija Pele ja prinsessa Madeleine Ruotsista. Aiemmin tämän tunnustuksen on Suo-messa saanut vain Aalto-yliopisto vuonna 2018 ja Helsingin Yliopisto 2019.

Tunnustus myönnettiin virallisesti jo 26.12.2021, mutta pandemiarajoituksien takia se luovutettiin virallisesti tiistaina 1.3.2022 Brasilian suurlähetystössä, Helsingissä. ”Toivon, että tämä palkinto rohkaisee kaikkia Suomen sambakouluja, tapahtumien järjestäjiä, tanssijoita, soittajia ja vapaaehtoisia jatkamaan ihmisten inspiroimista Brasilian karnevaalien ilolla ja eloisuudella”, sanoi Brasilian Suomen suurlähettiläs Joâo Luiz Pereira Pinto puheessaan kunniamerkkiä luovuttaessaan.

Taustaa:
SSKL:n, Brasilian Suomen suurlähetystön, sekä Brasilian sambayhteisön välinen kulttuurillinen yhteistyö on jatkunut yli 30 vuotta. Tietojen, taitojen ja eri alojen opettajien vaihto, sekä muu yhteistyö on ollut aina aktiivista, mutta se on kehittynyt jopa korona-aikanakin merkittävällä tavalla. Suomalaisten osaaminen, aito kiinnostus ja halu kehittyä on huomattu Lähetystössä ja niin nykyinen Suomen suurlähettiläs Joâo Luiz Pereira Pinto halusi ehdottaa kotimaassaan tunnustuksen myöntämistä SSKL:lle vuonna 2020. Luonnollisesti esityksen tausta ja perusteet ovat vaatineet asianmukaiset selvitykset ennen hyväksymistä.

Suomen Sambakoulujen Liitto ry on erittäin kiitollinen Brasilian suurlähetystölle, sekä sen Brasilia-Suomi – kulttuurikeskukselle (CCBF) niiden aktiivisesta roolista SSKL:n ja Helsinki Samba Carnaval® -tapahtuman tukemisessa. Yhteistyö on ilmennyt esi-merkiksi seuraavin tavoin:
• Suurlähettilään puoliso on ollut perinteisen, karnevaalit avaavan Lavagem -seremonian suojelija Senaatintorilla, rva. Claudia Baeano Soares 2021
• Liiton edustajat ovat osallistuneet vuosittaisiin Brasilian itsenäisyyspäiväjuhliin
• SSKL järjesti avustuskeräyksen Riolaisen sambakoulu Mangueiran lapsi-lipunkantajaparien tukemiseksi • Centro Cultural Brasil-Finlândia on osallistunut kulkueeseen ryhmällään
• Järjestettiin korona-ajan etäkursseja samban ja afrobrasilialaisen tanssikulttuurin tiimoilta (Pablo Guerreiro, Rio de Janeiro) Helsinki Samba Carnaval® on kiistatta yksi näyttävimmistä, vanhimmista ja aidoim-mista tapahtumista brasilialaisen sambakulttuurin tunnetuksi tekemisessä Pohjois-maissa ja Euroopassa. Senaatintorille ja kulkuereitin varrelle tulee vuosittain kym-meniä tuhansia ihmisiä seuraamaan sambakoulujen kulkueita.

Tulevana kesänä tapahtuma on tarkoitus järjestää taas kahden virtuaalivuoden jälkeen suurilla kulkueilla keskustassa. Vuosi 2020 olisi ollut virallisesti 30. juhlakerta, mutta pandemia on sekoittanut sen vuoden ja viime kesänkin live-tapahtumat. Suomen sambistat ovat odottaneet kärsivällisesti kulkuekilpailuun osallistumista, jollainen tapahtuma on riolaisen esikuvan mukaisesti ollut alusta asti.

SSKL:n jäseninä on sambakouluja. Nykymuotoisina niitä on Suomessa seitsemän, kaikki eri kaupungeissa. Vanhimmat on perustettu jo 1980-luvulla ja uusimmat 2000-luvun puolella. Sambakoulujen koko vaihtelee suuresti – muutamasta kymmenestä lähes kahteen sataan henkilöjäseneen ja yhteensä n. 800 samban harrastajaa. Ikä-haarukka on kouluikäisistä hyvinkin varttuneisiin ja meitä on tanssijoita ja ritmistoja, joiksi bateria -rumpuryhmän jäseniä kutsustaan. Sambakoulu-nimitystä käytettiin myös 70-luvulla. Tänään niitä pidettäisiin lähinnä sambaryhminä, sen verran organi-soidummin koulut nyt toimivat, Rion esikuvien mukaan.

Yksilötasolla monet sambistat – kuten harrastajia kutsutaan – ovat vaikuttaneet brasilialaisen kulttuurin puolella aktiivisti jo huomattavasti kauempaa, mm. sambaryhmissä. Eräät niistä löivät 80-luvun lopulla hynttyyt yhteen ja perustivat sambakoulut paikkakunnallaan ja ne yhdessä sitten perustivat SSKL:n 1989. Sambasta haluttiin saada enemmän irti!

SSKL haluaakin kiittää heitä kaikkia, jotka ovat aikoinaan tehneet pioneerityötä matkustamalla Brasiliaan, saaneet samban kipinän, tuoneet ja levittäneet sitä Suomessa, käytännössä jo 70-luvulta asti. Sen jälkeen sambistamme ovat itsekin osallistuneet Rion karnevaaleille ja hakeneet lisää intoa, oppia ja inspiraatiota harrastukseensa. Nykyisen nettiteknologian mahdollistaman yhteistyön ja tiedonsaannin aikana monet ovat ylläpitäneet suhteita sambavaikuttajiin Riossa myös etänä.

Linkkejä:
http://samba.fi
http://helsinkisambacarnaval.fi
https://www.facebook.com/helsinkisambacarnaval
• Instagram: #helsinkisambacarnaval
https://www.facebook.com/brazilinfinland
https://worldsamba.org/
http://liesa.globo.com/
https://carnivalcities.net/isätietoja ja haastattelupyyntöjä:
Kirsi Lindroos
SSKL-puheenjohtaja ja 1. SSKL-kunniapj.
kirsi.lindroos@samba.fi
p. 0400889689

Sari Malkova
karnevaalipäällikkö, Helsinki Samba Carnaval
sari.malkova@helsinkisambacarnaval.fi
p. 0408385630

Harri Engstrand
kv-asioiden hoitaja, 2. SSKL-kunniapj., FECC General Deputy
harri.engstrand@samba.fi
p. 04004527303


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s